Κάλεσμα Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Ιατρών
Καλούμε σε συνάντηση στις 30/8/2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8 το απόγευμα, στην Πλατεία Μερκούρη, Ανω Πετράλωνα, Αθήνα.


Θέμα συζήτησης: Η αυθαίρετη και επικίνδυνη διαχείρηση της απόφασης του ΣτΕ και της Νομοθετικής Ρύθμισης από το Υπουργείο Υγείας και τις Νομαρχίες.


Καλούμε σε συνάντηση τη Δευτέρα, 2/8/2010 και ώρα 19:00, προκειμένου να συζητήσουμε τη Νομοθετική Ρύθμιση που αφορά τους ειδικευόμενους Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσιατρικής.

Για όσους ενδιαφέρονται, η συνάντηση θα γίνει στην πλατεία Μερκούρη (Άνω Πετράλωνα), καθώς, λόγω καλοκαιριού, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια αίθουσα.

Κατόπιν της Συνέλευσης στις 19/7/1010, αποφασίστηκε συνάντηση τριών αντιπροσώπων
τηνΤρίτη 20/7/2010 στις 12.30 με την Υπουργό ή αρμόδιο αντιπρόσωπο και κατάθεση κειμένου με τις προτάσεις της Ανοικτής Πρωτοβουλίας, όπως αυτές αποφασίστηκαν κατά την ανωτέρω συνέλευση.

Συνέλευση Ανοιχτής Πρωτοβουλίας

Δευτέρα, 19/07/2010 στις 19.00

Γραφεία ΟΕΝΓΕ, Μάρνης 30

Θέματα:

1) ενημέρωση για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας
2) συζήτηση για τη διεύρυνση των προτάσεων προς το Υπουργείο Υγείας κ
3) προγραματισμό νέας παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας,εντός της επόμενης εβδομάδος.

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Κάλεσμα Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Ιατρών

Καλούμε σε συνάντηση τη Δευτέρα, 2/8/2010 και ώρα 19:00, προκειμένου να συζητήσουμε τη Νομοθετική Ρύθμιση που αφορά τους ειδικευόμενους Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσιατρικής.
Για όσους ενδιαφέρονται, η συνάντηση θα γίνει στην πλατεία Μερκούρη (Άνω Πετράλωνα), καθώς, λόγω καλοκαιριού, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια αίθουσα.

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

ΕΠΕΙΓΟΝ! Η Νομοθετικη ρυθμιση

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κος Ρηγάκης, μας ενημέρωσε για τη Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των ειδικευομένων: (άρθρο 25/ παρ. 8)
"Προκειμένου περί ειδικοτήτων για τη λήψη των οποίων απαιτούνται περισσότερα από δύο στάδια ειδίκευσης, επιτρέπεται μετά την τοποθέτηση στο 1ο στάδιο, η υποβολή μιας αίτησης για καθένα από τα επόμενα στάδια ειδίκευσης. Σε κάθε περίπτωση, προηγούνται στη σειρά κατάταξης, όσοι ιατροί κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έχουν διοριστεί στο πρώτο στάδιο και αναμένουν διορισμό στο δεύτερο, καθώς και όσοι έχουν διοριστεί στο δεύτερο και αναμένουν διορισμό στο τρίτο, με κριτήριο την ημερομηνία διορισμού τους στο 1ο και 2ο στάδιο αντίστοιχα."

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Ενημερωτικό 22/7/10, μετά την συνέντευξη της κας Ξενογιαννακοπούλου.

Σήμερα, η κα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργός Υγείας, έδωσε συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του Σκαι «Πρώτη γραμμή». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κου Οικονόμου, σε σχέση με το θέμα των ειδικευομένων, απάντησε ότι, η αδικία έχει αρθεί, μερικώς, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε! Και επίσης είπε ότι το θέμα αυτό προέκυψε από ένα νομοθετικό κενό που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην ευθύνη του υπουργείου επί της δικής της θητείας, το οποίο είναι αυτό που εφάρμοσε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με τέτοιο τρόπο, ώστε 900 ειδικευόμενοι να είναι στον αέρα για ένα μήνα.
Μετά από τρείς ώρες προσπάθειας για τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της κας Ξενογιαννακοπούλου, κανένας δεν ήξερε τίποτα, το Γραφείο Ειδικευομένων δεν ήταν ενήμερο για τη ρύθμιση ή έστω για την πρόθεση μίας ρύθμισης και ο Διευθυντής της Υπουργού, καθώς και ο Διευθυντής Γραφείου Νομικών Προσώπων αρνούνταν να μιλήσουν προφασιζόμενοι απουσία από το γραφείο ή ενασχόληση με άλλες σοβαρότερες δραστηριότητες.
Μετά από συνεχείς παραπομπές από το Γραφείο ειδικευομένων, στο Υπουργικό Γραφείο, από εκεί στο Γραφείο Νομικών Προσώπων, από εκεί στο Υπουργικό Γραφείο και από κει πάλι στο Γραφείο ειδικευομένων και πάλι στο γραφείο της Υπουργού, κανένας δεν ήξερε τίποτα, και αυτοί που ίσως γνωρίζανε, Διευθυντής Υπουργού κος Τσοπανίδης, Διευθυντής Νομικών Προσώπων κος Πραβάκος, δε δεχόταν να μιλήσουν. Η κα Ξενογιαννακοπούλου, θεώρησε ότι μπορεί να καθησυχάσει τον Ελληνικό Λαό ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η δικαιοσύνη έχει αποκαταστηθεί. Ποιος θα ενημερώσει όλους αυτούς που αδικούνται?? Και ποια είναι η υπευθυνότητα που υπερασπίζεται η κα Υπουργός, όταν οι συνεργάτες της δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη?
Τέλος, στο Γραφείο ειδικευομένων εκτός Αττικής, μας είπανε ότι πρόκειται άμεσα με ΦΕΚ να περάσει η πρόταση κάποιων συναδέλφων μας για ενιαία τοποθέτηση, συναδέλφων μας που δε συνδικαλίζονται , αλλά παρόλα αυτά έχουν την ευχέρεια συνάντησης με το Υπουργείο και τους υπεύθυνούς του εκάστοτε γραφείου, όταν η Ανοιχτή Πρωτοβουλία όλο αυτό το διάστημα έχει προσπαθήσει πολύ για μία συνάντηση μ΄ αυτούς τους υπεύθυνους, που ξαφνικά εξαφανίζονται, όταν εμφανίζεται η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Ιατρών.
Ελπίζουμε, κάποια στιγμή να ενημερώσουνε και τους ενδιαφερόμενους για το τί σκοπεύουν να κάνουν και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους καθώς, ξέρετε, κα Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για τις ζωές μας!

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Ενημερωτικό επίσκεψης της τριμελούς επιτροπής της Α.Π.Ε.Ι στο Υπουργείο Υγείας

Σήμερα, ημέρα Τρίτη, 20-7-10, τριμελής επιτροπή της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Ιατρών, επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας με την προοπτική της γνωστής συνάντησης με την Υπουργό Υγείας. Όσο ήμασταν εκεί, η Υπουργός κα Ξενογιαννακοπούλου, δεν ήταν στο Υπουργείο και όταν εμείς φύγαμε εμφανίστηκε, καθώς σε τηλεφωνική αναζήτηση του κου Τσοπανίδη, Διευθυντή Υπουργού, που ούτε αυτή ευοδώθηκε, ο κος Τσοπανίδης μίλαγε με την Υπουργό. Με άλλα λόγια όλοι εξαφανίζονται σε ενδεχόμενη συνάντηση μαζί μας και όλοι εμφανίζονται επί τη απουσία μας!
Υπάλληλος από το Γραφείο Προσωπικού μας ενημέρωσε ότι συνεχίζεται η ανασύνταξη των πινάκων αναμονής, καθώς δεν έχουν λάβει διαφορετικές οδηγίες από αυτές που εκτίθενται στην γνωστή προς τις Νομαρχίες εγκύκλιο του Υπουργείου … .
Στη συνέχεια, πρωτοκολλήθηκε η πρόταση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας στο γραφείο της Υπουργού (αρ. πρωτ. 90001/20-7-2010) και στη Διεύθυνση Νομικών Προσώπων (αρ. πρωτ. 90037/20-7-2010) με αίτηση για απάντηση σχετική με τη πρόταση της Πρωτοβουλίας. Επίσης κατατέθηκε αίτηση (αρ. πρωτ. 90003/20-7-2010) για τη διευκρίνιση του τρόπου με τον οποίο είναι δυνατό να επιτευχθεί συνάντηση με την Υπουργό, καθώς οι επανειλημμένες προσπάθειες συνάντησης μαζί της δεν έχουν καρποφορήσει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη δύο ραντεβού σε εκκρεμότητα.
Οι περαιτέρω ενέργειες θα κριθούν από την απάντηση του Υπουργείου και από την κινητοποίηση των ειδικευομένων.

Πρόταση Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Ιατρών

Προς Υπουργό Υγείας

Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ειδευομένων Ιατρών δημιούργηθηκε μετά την δυσμενή εφαρμογή της απόφασης του 38/2010 του ΣτΕ, για την ανασύνταξη των πινάκων αναμονής στις ειδικότητες της Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Κοινό αίτημα των όλων των μελών της Πρωτοβουλίας είναι η άμεση αποφυγή μιας άδικης και αποσπασματικής εφαρμογής της απόφασης 38/2010 του ΣτΕ από τις διοικητικές πράξεις του Υπουργείου και πιο συγκεκριμένα την υπ΄ αριθμόν Υ10δ/ οικ.68417 επείγουσα ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Πιστεύουμε πως μια αδικία είναι απαράδεκτο να επιδιώκεται να διορθώθει με μια άλλη αδικία. Μετά το πρώτο πλήγμα της αυθαίρετα εφαρμοζόμενης ρύθμισης του τότε υπουργού Γιαννόπουλου το 2007, κάθε ειδικευόμενος έκανε επιλογές, επαγγελματικές και προσωπικές, βασιζόμενος στις υπάρχουσες διατάξεις κι έτσι διαμορφώθηκαν τα επόμενα τρία χρόνια οι υπάρχουσες λίστες αναμονής.
Πρόσφατα, το Υπουργείο έστειλε αιφνιδίως προς τις Νομαρχίες την οδηγία για άμεση εφαρμογή της απόφασης του 38/2010 του ΣτΕ, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο με το σώμα των ειδικευομένων, δημιουργώντας ένα δεύτερο κύκλο αδικιών εις βάρων άλλων ειδικευόμενων. Ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί στο ακέραιο η απόφαση 38/2010 του ΣτΕ θα ήταν να αναιρεθούν όλοι οι υπάρχοντες διορισμοί μετά την ρύθμιση Γιαννόπουλου. Καθώς είναι προφανές πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο χρειάζεται διακοπή της διαδικασίας και αναθεώρηση του τρόπου διευθέτησης του ζητήματος.
Για τους παραπάνω λόγους η Ανοικτή Επιτροπή Ειδικευομένων έχει ζήτησει επανειλημμένα και συνεχίζει να ζήτα συνάντηση με την Υπουργό για ανοικτό διάλογο πάνω στο θέμα αυτό.
Η πρόταση μας είναι να παραμείνουν οι λίστες αναμονής ως είχαν κατά την ημερομηνία κοινοποίησης εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ στις κατά τόπους Νομαρχίες (9/6/10). Παράλληλα, με ρύθμιση διορισμού τους ως υπεράριθμων να γίνει σεβαστό το σκέλος της απόφασης του ΣτΕ που αφορά στους 7 προσφεύγοντες.
.


Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Ιατρών

Ενημερωτικό συνάντησης ανοιχτης πρωτοβουλίας την Δευτέρα 19/7/2010

1)Εγινε συζητηση για τη διεύρυνση των προτάσεων προς το Υπουργείο Υγείας.

2)Αποφασίστηκε την Τρίτη 20/7/2010 στις 12.30 συνάντηση τριών αντιπροσώπων με την Υπουργό ή αρμόδιο αντιπρόσωπο και κατάθεση κειμένου με τις προτάσεις της Ανοικτής Πρωτοβουλίας όπως αυτές αποφασίστηκαν κατά τη συνέλευση.

Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Γνωμοδοτικό σημείωμα Μιχαήλ για ειδικευόμενους

Δρ. Μιχαήλ Μιχαήλ
Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω
ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Προτεινόμενη διευθέτηση του σύνθετου προβλήματος που ανέκυψε σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 38/2010 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα) δυνάμει της οποίας και κατόπιν της από 25 Μαΐου 2007 αίτησης επτά (7) ειδικευόμενων ιατρών, ακυρώθηκε η Απόφαση Υ10δ/οικ.38059/21-3-2007 (ΦΕΚ 544/28-3-2007) του Υφυπουργού Υγείας, κατά το μέρος που με αυτήν ορίζεται ότι, προκειμένου περί ειδικοτήτων για τη λήψη των οποίων απαιτούνται περισσότερα από δύο στάδια ειδίκευσης, επιτρέπεται, μετά τη τοποθέτηση στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, η υποβολή μιας αίτησης για καθένα από τα επόμενα στάδια ειδίκευσης, επανερχομένης σε ισχύ της Απόφασης Α9γ / 38800 / 20-11-1998 (ΦΕΚ Β’ 1232) του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, σύμφωνα με την οποία, μετά τη τοποθέτηση του ειδικευόμενου Ιατρού σε ένα στάδιο ειδίκευσης, θα υποβάλλει αίτηση για το επόμενο, ώστε να εκκρεμεί μία αίτηση για μία ειδικότητα και για ένα νοσοκομείο.
Επειδή με την ως άνω Απόφαση του ΣτΕ δικαιώθηκαν οι επτά αιτούντες ειδικευόμενοι Ιατροί
Επειδή με την ως άνω Απόφαση του ΣτΕ θίγεται ένας πολύ σημαντικός αριθμός ειδικευόμενων Ιατρών, δεδομένου ότι θα πρέπει να ανασυνταχθούν οι σειρές προτεραιότητας σε συγκεκριμένες ειδικότητες για τις οποίες απαιτούνται περισσότερα των δύο στάδια ειδίκευσης, σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών από τους θιγόμενους ειδικευόμενους ιατρούς και συγκεκριμένα από την 28-3-2007, ημερομηνία έκδοσης και ισχύος της ακυρωθείσας απόφασης του Υφυπουργού Υγείας
Επειδή συνέπεια αυτών παρέπεται, ότι θα πρέπει να ακυρωθούν τόσο οι αιτήσεις για ειδίκευση των Ιατρών που εκκρεμούν για το τελευταίο (κύριο) στάδιο των ειδικοτήτων όσων Ιατρών δεν έχουν τοποθετηθεί στο δεύτερο προκαταρκτικό στάδιο αυτών όσο και οι αιτήσεις που εκκρεμούν για το τελευταίο στάδιο της ειδικότητας και οι Ιατροί έχουν τοποθετηθεί στο δεύτερο προκαταρκτικό στάδιο αυτής και θα καταχωρηθούν με την ημερομηνία της απόφασης τοποθέτησής τους
Επειδή προδήλως θίγονται οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της νομικής ασφάλειας του διοικούμενου προς τη Διοίκηση, απορρέουσες από τη θεμελιώδη αρχή του Κράτους Δικαίου και ιδιαίτερα από τα άρθρα 2 παρ.1 και 5 παρ.1 του Συντάγματος, αναγνωριζόμενες δε από την έννομη τάξη ως συνταγματικές αρχές, εγγυώνται την αξιοπιστία και σταθερότητα καθώς και την προβλεψιμότητα της πολιτειακής δράσης
Επειδή από υποκειμενική άποψη, οι ανωτέρω αρχές διασφαλίζουν στα πρόσωπα, που υπόκεινται στην έννομη αυτή τάξη, την διατήρηση της συγκεκριμένης πολιτειακής πράξης, η απρόοπτη μεταβολή της οποίας οδηγεί σε παραβίασή τους
Επειδή η ως άνω Απόφαση του ΣτΕ φαίνεται ότι δημιουργεί μείζονα και σύνθετα προβλήματα, απ’ ότι επιλύει


ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Να εφαρμοσθεί η Απόφαση του ΣτΕ ως προς τους δικαιωθέντες Ιατρούς, αλλά να μη μεταβληθεί η κατάσταση ως προς τους θιγόμενους ειδικευόμενους Ιατρούς, οι οποίοι καλοπίστως συμμορφώθηκαν με την ακυρωθείσα απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και τούτο μέχρις ενός συγκεκριμένου χρονικού σημείου, για να αποφευχθεί ή να μετριασθεί η πρόδηλη αδικία, ώστε με τη παρέλευση του, να επανέρχεται σε πλήρη ισχύ η Απόφαση Α9γ/38800/20-11-1998 του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας σε συμμόρφωση με την ως άνω Απόφαση του ΣτΕ.
Δρ. Μιχαήλ Μιχαήλ
Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω

Σχετικά με την υποβολή αιτήσεων στις ειδικότητες Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσικής Ιατρικής (ΟΕΝΓΕ)

01/07/2010

Η ΟΕΝΓΕ κινήθηκε εξαρχής ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ζήτημα ανασύνταξης των καταλόγων προτεραιότητας στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών, το οποίο ανέκυψε εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ και του εγγράφου που επακολούθησε από το Υπουργείο Υγείας.

Δυστυχώς, επειδή πρόκειται για απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα περιθώρια διευθέτησης είναι περιορισμένα και η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί είναι πολιτική.

Θέσαμε λοιόν το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και ζητήσαμε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους ήδη εγγεγραμμένους σε λίστες συναδέλφους. Μάλιστα διαβιβάσαμε γνωμοδοτικό σημείωμα του δικηγόρου παρ΄ Αρείω Πάγω κ. Μιχαήλ στο οποίο προτείνεται η εξής νομική διευθέτηση:

1.- να γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ στο σκέλος που αφορά στους 7 προσφεύγοντες.

2.- να δοθεί μεταβατικός χρόνος προσαρμογής ενός έτους κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στους καταλόγους προτεραιότητας των Νομαρχιών

3.- Η απόφαση του ΣτΕ να ισχύσει μετά τη μεταβατική περίοδο και να αφορά σε κάθε νέα αίτηση ειδικότητας.

Το θέμα αντιμετωπίστηκε κατ΄ αρχήν θετικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Ο υπογράφων, επειδή κατανοεί το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω συνάδελφοι, επαναφέρει καθημερινά το ζήτημα και σε περίπτωση που υπάρξει ανακοινώσιμη εξέλιξη θα αναρτήσουμε σχετικό σημείωμα στο Ygeianet.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας

Ενημερωτικό Παράστασης Διαμαρτυρίας Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Ιατρών

Σήμερα, Πέμπτη 15.07.2010, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Ιατρών. Το Υπουργείο ήταν ενήμερο για τη σημερινή παράσταση, καθώς και για το αίτημα ακρόασης από την Υπουργό Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου.

Ζητήσαμε άμεσα να δούμε την Υπουργό. Καθώς η Υπουργός έλειπε, ζητήσαμε ακρόαση από την Υφυπουργό, η οποία έφυγε από το Υπουργείο χωρίς να μπορέσει να μας δει!

Μετά από συνεχή πίεση δέχτηκε να μας δει ο Διευθυντής της Υπουργού, κος Τσοπανίδης. Στη συνέχεια και κατόπιν συλλογικής απόφασης των ειδικευομένων Ιατρών που ήταν εκεί, ανέβηκαν στον κο Τσοπανίδη εκπρόσωποι προκειμένου να ζητήσουν ραντεβού με την Υπουργό. Ο ίδιος δε δεσμεύτηκε για την υλοποίηση της συνάντησης παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος.
Είπε, ωστόσο, ότι γίνεται προσπάθεια άμεσης επίλυσης του θέματος των ειδικευομένων και ότι η δυσκολία επίλυσης είναι θέμα του νομικού συμβουλίου .
Λόγω της άμεσης, κατά τα λεγόμενα του κου Τσοπανίδη, διευθέτησης του θέματος και προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι ειδικευόμενοι πριν από τη λήψη της απόφασης του Υπουργείου, οι ειδικευόμενοι Ιατροί, που παρευρέθηκαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, αποφάσισαν:

α) τηλ. επικοινωνία για ραντεβού με την Υπουργό Υγείας κα Ξενογιαννακοπόυλου και
β) νέα συνάντηση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων τη Δευτέρα, ώρα 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ (Μάρνης 30).

Ανακοίνωση Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ειδικευομένων Ιατρών

Προς Υπουργό Υγείας


Έχοντας υπόψη την υπ΄ αριθμόν Υ10δ/ οικ.68417 επείγουσα ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και την υπ΄ αριθμόν 38/2010 απόφαση του ΣτΕ, βάσει των οποίων αποφασίστηκε η ανασύνταξη των πινάκων αναμονής στις ειδικότητες της Ψυχιατρικής , Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
ζητάμε:

1) τον διορισμό των ειδικευομένων οι οποίοι τελούσαν υπό διορισμό, κατά την ημερομηνία κοινοποίησης εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ στις κατά τόπους Νομαρχίες (9/6/10) και την άρση της παρακώλυσης διορισμού στην εξαιρετικά άδικη υπόθεση της συναδέλφου Πλιάκου Ανδρομάχης

και

2) την ανακατάταξη των υπαρχόντων πινάκων αναμονής στις θιγόμενες ειδικότητες με βάση την αρχαιότητα των ειδικευομένων, όπως αυτή καθορίζεται από την ημερομηνία λήψης πτυχίου ή αναγνώρισης αυτού, προκειμένου να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας βάσει της αρχαιότητας των ειδικευομένων, όπως, άλλωστε, προτρέπει η απόφαση του ΣτΕ .

Παρέμβαση ΙΣΑ

ΠΡΟΣ
Υπουργό κα. Μαρυλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αριστοτέλους 17, Αθήνα

Αθήνα 1-7-2010
Α.Π.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών από ιατρούς – μέλη μας, ειδικευόμενους στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική, σχετικά με την αιφνίδια διακοπή του διορισμού τους στο δεύτερο προκαταρκτικό στάδιο της ειδικότητας, αλλά και στο τελευταίο στάδιο αυτής. Εξ όσων πληροφορούμαστε, λόγω της έκδοσης της απόφαση 38/2010 του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε τμήμα της Υ.Α. με αριθμό Υ10δ/οικ.38059/07, πάγωσαν όλοι οι διορισμοί, ακόμα και αυτοί που αφορούσαν το δεύτερο προκαταρκτικό στάδιο, και οι οποίοι ουσιαστικά δεν επηρεάζονται με την ακύρωση της ως άνω υπουργικής απόφασης (βλ. σχετικά και έγγραφο με αρ. πρωτ. σας Υ10δ/οικ.68417).

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, δεδομένης της υποχρέωσης ανασύνταξης των σειρών αναμονής, είναι όμως απόλυτα επιβεβλημένο να προστατευθούν οι ειδικευόμενοι που μετά από χρόνια αναμονής έφτασαν στο κρίσιμο σημείο του διορισμού και αιφνιδίως μετατίθεται η έναρξη των επόμενων σταδίων της ειδικότητας κατά 7-10 χρόνια μετά.

Η χωρίς διάκριση εφαρμογή αυτής της απόφασης, αποτελεί καταδίκη και «εγκληματική ενέργεια» σε βάρος των θιγόμενων γιατρών.

Στα πλαίσια αυτά ζητάμε να διαχωριστούν άμεσα οι περιπτώσεις των διορισμών που εκκρεμούν και να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία για τους ιατρούς, των οποίων ο διορισμός αφορά τα επόμενα τμήματα και κατ’ ουσία δεν θίγεται από την απόφαση του ΣτΕ.

Περαιτέρω, επιβάλλεται με τη συμβολή των Ιατρικών Συλλόγων, των αντίστοιχων επιστημονικών εταιρειών και εκπροσώπων των ειδικευομένων, να αναζητηθεί άμεσα οριστική λύση, που θα υπερκεράσει τα υφιστάμενα προβλήματα και θα ομαλοποιήσει την κατάσταση.

Επιβάλλονται άμεσες ενέργειες σας για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει και κρατά εν αδίκω σε ομηρία νέους γιατρούς.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Σ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΡΗΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Εγκύκλιος προς Νομαρχίες βάση της απόφασης του ΣτΕ

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ – ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ν.Π.
ΤΜΗΜΑ Δ΄ Αθήνα, 9 - 6 - 2010

Αρ.Πρωτ.Υ10δ/οικ.68417
Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας: 101 87
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο : 5232.821/115,116
ΠΡΟΣ:
Ως ο Πίνακας ΔιανομήςΘΕΜΑ: Σχετικά με την εφαρμογή της με αρ.38/2010 απόφασης του Σ.τ.Ε.

Σχετ: Το με αρ.Υ10δ/οικ.61440/25-5-10 έγγραφό μας.


Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο της υπ’ αριθ. 38/2010 απόφασης του Σ.τ.Ε. και παρακαλούμε για την άμεση και πιστή εφαρμογή της σύμφωνα με το αναφερόμενο στο σκεπτικό μέρος της δικαστικής απόφασης.

Με δεδομένο ότι με την προαναφερόμενη απόφαση του Σ.τ.Ε. ακυρώνεται η παράγραφος 2 της αρ. Υ10δ/οικ.38059/07(ΦΕΚ 433/Β΄/07) Υπ. Απόφασης που αφορά στον τρόπο υποβολής αιτήσεων για τις ιατρικές ειδικότητες που απαιτούνται περισσότερα των δύο (2) σταδίων ειδίκευσης, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται πλέον σύμφωνα με τα ισχύοντα προ της αποφάσεως αυτής. Δηλαδή, σύμφωνα με την Α9γ/38800/98 Υπ. Καν. Απόφαση, μετά την τοποθέτηση του γιατρού σε ένα στάδιο ειδίκευσης, θα υποβάλλει αίτηση για το επόμενο, ώστε να εκκρεμεί μία αίτηση για μία ειδικότητα και για ένα νοσοκομείο.

Μετά τα παραπάνω θα πρέπει να ανασυντάξετε τις σειρές προτεραιότητας, στις ειδικότητες Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στην υπηρεσία σας από 28-3-07, ημερομηνία έκδοσης και ισχύος της ακυρωθείσας απόφασης.

Για την ανασύνταξη των σειρών θα πρέπει

α) να ακυρωθούν οι αιτήσεις για ειδίκευση των γιατρών που εκκρεμούν για το τελευταίο (κύριο) στάδιο των ειδικοτήτων, όσων γιατρών δεν έχουν τοποθετηθεί στο δεύτερο προκαταρκτικό αυτών (τρίτο για την Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση).

β) οι αιτήσεις, που εκκρεμούν για το τελευταίο στάδιο της ειδικότητας και οι γιατροί έχουν τοποθετηθεί στο 2ο προκαταρκτικό στάδιο αυτής (στο 3ο προκαταρκτικό για την Φ.Ι.& Α.) θα καταχωρηθούν με την ημερομηνία της απόφασης τοποθέτησής τους.

γ) ειδικότερα για την Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, για τα στάδια της Ορθοπαιδικής και Νευρολογίας, στην περίπτωση που οι γιατροί δεν έχουν ξεκινήσει άσκηση σε κανένα από αυτά, θα πρέπει οι ίδιοι να επιλέξουν ποια εκ των δύο αιτήσεων θα παραμείνει σε ισχύ.

Μέχρι την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, θα είμαστε σε άμεση και συνεχή επαφή για την παροχή εκ μέρους μας οιασδήποτε πληροφορίας, είτε για τυχόν κενά που θα προκύψουν κατά την επεξεργασία των στοιχείων από την υπηρεσία σας, είτε για την
διασταύρωση στοιχείων από αυτά που υπάρχουν στην υπηρεσία μας και αυτών που μας απεστάλησαν από όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μετά το ανωτέρω σχετικό έγγραφό μας.

Συν: (1)


Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΤΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Δ. ΤΣΑΓΔΗ

Θεωρήθηκε για την ακρίβεια
Ο Προϊστάμενος Γραμματείας

Απόφαση ΣτΕ

38/2010 ΣΤΕ ( 505412)

(Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)
Ειδικευόμενοι ιατροί. Αίτηση ακύρωσης της απόφασης Υ10δ/οικ. 38059/2007 του
Υφυπουργού Υγείας, κατά το μέρος που με αυτήν ορίζεται ότι, προκειμένου περί
ειδικοτήτων για τη λήψη των οποίων απαιτούνται περισσότερα από δύο στάδια
ειδίκευσης, επιτρέπεται, μετά την τοποθέτηση στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο,
η υποβολή μίας αίτησης για καθένα από τα επόμενα στάδια ειδίκευσης. Το
προηγούμενο σύστημα της ΥΑ Α9γ/38800/1998, ως προς το δικαίωμα υποβολής
αίτησης για την κύρια ειδικότητα, μεταβλήθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση, η
οποία επέτρεψε, προκειμένου περί ειδικοτήτων για τη λήψη των οποίων
απαιτούνται περισσότερα από δύο στάδια ειδίκευσης (όπως για την ειδικότητα
της Παιδοψυχιατρικής), την υποβολή - μετά την τοποθέτηση των ιατρών στο πρώτο
προκαταρκτικό στάδιο - μίας αίτησης για το δεύτερο προκαταρκτικό στάδιο και
μίας για την κύρια ειδικότητα. Όμως, προκειμένου περί ιατρών που έχουν ήδη
αρχίσει την ειδίκευσή τους, η κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση δεν μπορεί, σύμφωνα
και με τις αρχές της ισότητας και της προστατευομένης εμπιστοσύνης, χωρίς
ειδική νομοθετική εξουσιοδότηση, άλλως, χωρίς να γίνεται επίκληση λόγων
δημοσίου συμφέροντος, να εξισώσει κανονιστικώς την κατάσταση, αφενός, ιατρών
οι οποίοι μόλις έχουν τοποθετηθεί στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο και,
αφετέρου, ιατρών που έχουν ήδη διανύσει ικανό χρόνο στο στάδιο αυτό ή το
έχουν ολοκληρώσει. Η διάταξη του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 123/1975 δεν παρέχει
εξουσιοδότηση προς τούτο. Η προσβαλλόμενη ρύθμιση ευρίσκεται εκτός
εξουσιοδότησης. Αντίθετη μειοψηφία. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.

Αριθμός 38/2010

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Δ΄

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 9 Δεκεμβρίου 2008, με την εξής
σύνθεση: Π. Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος, Προεδρεύων, σε αναπλήρωση του Προέδρου
του Τμήματος και της αναπληρώτριας Προέδρου, που είχαν κώλυμα, Δ. Πετρούλιας,
Η. Τσακόπουλος, Σύμβουλοι, Μ. Σωτηροπούλου, Ι. Μιχαλακόπουλος, Πάρεδροι.
Γραμματέας η Δ. Μουζάκη, Γραμματέας του Δ΄ Τμήματος.

Για να δικάσει την από 25 Μαΐου 2007 αίτηση:

των: 1) ......................, κατοίκου ......... Αττικής (........
............ .), 2) ....... ......... ......., κατοίκου ........... Αττικής
(.......... ..), 3) ....... .......... ............., κατοίκου Χανίων Κρήτης
(............. ..), 4) ........ .......... ..........., κατοίκου Ηλιούπολης
Αττικής (......... ...), 5) ..... ........ .........., κατοίκου Πολυδρόσου
........... Αττικής (...... .), 6) ........ ...... ..............., κατοίκου
Κηφισιάς Αττικής (........ ....... ......... .), οι οποίοι παρέστησαν με το
δικηγόρο Χρήστο Ροκόφυλλο (Α.Μ. 1091), που τον διόρισαν στο ακροατήριο και 7)
........ ........... ...., κατοίκου Αμφιλοχίας Αιτωλ/νίας (........... ..), η
οποία παρέστη με το δικηγόρο Χρήστο Ροκόφυλλο (Α.Μ. 1091), που τον διόρισε με
πληρεξούσιο, κατά του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος
παρέστη με τον Αν. Μπάνο, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Με την αίτηση αυτή οι αιτούντες επιδιώκουν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ.
Υ10δ/οικ.38059/21 Μαρτίου 2007 εκτελεστή απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως της Εισηγήτριας, Παρέδρου Μ.
Σωτηροπούλου.

Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο των αιτούντων, ο οποίος
ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να
γίνει δεκτή η αίτηση και τον αντιπρόσωπο του Υπουργού, ο οποίος ζήτησε την
απόρριψή της.

Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του
δικαστηρίου και

Αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα

Σκέφθηκε κατά το Νόμο

1. Επειδή, για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης έχει καταβληθεί το παράβολο
(έντυπα παραβόλου 843247, 1885268/2007).

2. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, ζητείται η ακύρωση της απόφασης
Υ10δ/οικ.38059/21.3.2007 του Υφυπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 544/28.3.2007), κατά
το μέρος που με αυτήν ορίζεται ότι, προκειμένου περί ειδικοτήτων για τη λήψη
των οποίων απαιτούνται περισσότερα από δύο στάδια ειδίκευσης, επιτρέπεται,
μετά την τοποθέτηση στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, η υποβολή μίας αίτησης
για καθένα από τα επόμενα στάδια ειδίκευσης.

3. Επειδή, το άρθρο 8 παρ. 2 του ν. 123/75 (Α΄ 172) ορίζει ότι «διΆ
αποφάσεων του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών καθορίζεται η διαδικασία και ο
τρόπος τοποθετήσεως των ειδικευομένων ιατρών εις τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του
ν.δ. 2592/1953, ως και εις άπαντα τα ανεγνωρισμένα διΆ άσκησιν ιατρών παντός
είδους Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ?», ενώ, περαιτέρω, κατά το άρθρο 1 παρ. 4 του
ν. 1579/85 (Α΄ 217), «η τοποθέτηση των ειδικευομένων γίνεται με απόφαση του
Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τη σειρά
προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων». Κατ΄ επίκληση των διατάξεων αυτών,
εκδόθηκε η απόφαση Α9γ/ 38800/ 20.11.1998 του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας
(ΦΕΚ Β΄ 1232), με την οποία ορίσθηκαν τα εξής: 1. η άσκηση που προβλέπεται
από τις κείμενες διατάξεις πριν από την κύρια ειδικότητα προηγείται αυτής και
πραγματοποιείται, κατά κανόνα, με ξεχωριστή τοποθέτηση, 2. επιτρέπεται να
εκκρεμεί «μία αίτηση για μία ειδικότητα (προκαταρκτικό στάδιο ή κύριο) και
για ένα Νοσοκομείο» και «με την υποβολή νεώτερης αίτησης, ακυρώνεται
αυτοδικαίως κάθε προγενέστερη (αίτηση)», 3. η υποβολή αίτησης για απόκτηση
σειράς προτεραιότητας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι «? να αρχίσουν την
ειδίκευσή τους στην κύρια ειδικότητα, γίνεται πάντοτε μετά την τοποθέτηση των
γιατρών ? για το προκαταρκτικό στάδιο ειδικότητας ?» και 4. ειδικώς για τα
δύο προκαταρκτικά στάδια της ιατρικής ειδικότητας της παιδοψυχιατρικής [για
την απόκτηση της οποίας απαιτείται άσκηση 4,5 ετών, εκ των οποίων 6 μήνες
Κλινική Νευρολογία, 18 μήνες Κλινική Ψυχιατρική των ενηλίκων και 2,5 έτη
Παιδοψυχιατρική (άρθρο 1 περ. 27 του π.δ. 415/94, Α΄ 236)], παρέχεται
δυνατότητα αντίστροφης εκπαίδευσης μεταξύ της Κλινικής Νευρολογίας και της
Κλινικής Ψυχιατρικής. Εξάλλου, σύμφωνα με την αυτή κανονιστική απόφαση,
«προκειμένου να συνταχθεί Υπουργική Απόφαση τοποθέτησης - πρόσληψης γιατρών
για ειδίκευση, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α. σειρά
προτεραιότητας, β. κένωση θέσης, γ. πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης στην
προκαταρκτική άσκηση (το οποίο θα πρέπει να προσκομίζεται από τον
ενδιαφερόμενο γιατρό τουλάχιστον μέχρι και 3 εργάσιμες ημέρες από την
ημερομηνία κένωσης της θέσης, εύλογο χρονικό διάστημα για τη χορήγηση του
σχετικού πιστοποιητικού) ? ». Τέλος, με την απόφαση Δ2β/οικ. 65918/10.1.1977
του Υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών (Β΄ 51), όπως συμπληρώθηκε με την απόφαση
Υ10δ/οικ. 6670/9.2.2001 του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Β΄167), ορίσθηκε
ότι οι αιτήσεις των ειδικευομένων καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο σειράς
προτεραιότητας, το οποίο τηρείται χωριστά ανά Νοσοκομείο και ειδικότητα και
ότι η σειρά τοποθέτησης των ειδικευομένων σε κάθε Νοσοκομείο καθορίζεται από
τον αριθμό και την ημερομηνία πρωτοκόλλου που έλαβαν οι αιτήσεις των ιατρών
που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν την ειδίκευσή τους στο συγκεκριμένο
αυτό Νοσοκομείο.

4. Επειδή, οι αιτούντες, πτυχιούχοι Ιατρικής, ενδιαφέρονται να αποκτήσουν
την ιατρική ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής και είχαν ήδη τοποθετηθεί, πριν
από τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης κανονιστικής απόφασης, προς ειδίκευση
στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, το οποίο, μάλιστα, οι 1η, 4ος, 5η, 6η και 7η
των αιτούντων είχαν ήδη ολοκληρώσει. Περαιτέρω, όλοι οι αιτούντες είχαν
υποβάλει αιτήσεις για την τοποθέτησή τους και στο δεύτερο προκαταρκτικό
στάδιο [από 3.5.06, 20.6.06, 30.7.04, 30.5.05, 8.2.05, 20.4.05 και 12.7.05,
αντιστοίχως ανά αιτούντα], χωρίς, όμως, να έχουν ακόμη τοποθετηθεί στο στάδιο
αυτό και χωρίς, επομένως, να έχουν, υπό το καθεστώς της προϊσχύουσας ΥΑ
Α9γ/38800/20.11.1998, δικαίωμα υποβολής αίτησης για τοποθέτηση στην κύρια
ειδικότητα (βλ. και το έγγραφο απόψεων Υ10δ/61450/6.11.2008 της Διεύθυνσης
Προσωπικού Ν.Π. του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς το
ΣτΕ). Το μνημονευθέν στην προηγούμενη σκέψη σύστημα της ΥΑ
Α9γ/38800/20.11.1998, ως προς το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την κύρια
ειδικότητα, μεταβλήθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε
στις 28.3.2007 και επέτρεψε, προκειμένου περί ειδικοτήτων για τη λήψη των
οποίων απαιτούνται περισσότερα από δύο στάδια ειδίκευσης (όπως για την
ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής), την υποβολή - μετά την τοποθέτηση των
ιατρών στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο - ταυτοχρόνως δύο αιτήσεων, δηλαδή μίας
αίτησης για το δεύτερο προκαταρκτικό στάδιο και μίας για την κύρια
ειδικότητα.

5. Επειδή, από τις καταστάσεις σειράς προτεραιότητας για ειδίκευση στην
κύρια ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία, που
προσκόμισαν οι αιτούντες, προκύπτει ότι ιατροί, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί
μεταγενεστέρως σε σχέση με τους νυν αιτούντες στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο,
προηγούνται αυτών στις καταστάσεις της σειράς προτεραιότητας που τηρούνται
για την κύρια αυτή ειδικότητα και για τα συγκεκριμένα Νοσοκομεία, ως εκ του
ότι υπέβαλαν προγενέστερες σε ημερομηνία ή σε αριθμό πρωτοκόλλου αιτήσεις,
ενώ οι αιτούντες, που υπέβαλαν μεταγενέστερες αιτήσεις, έπονται στη σειρά
προτεραιότητας των νεωτέρων τους - σε σχέση με την τοποθέτηση στο πρώτο
προκαταρκτικό στάδιο - ιατρών. Προβάλλουν δε συναφώς οι αιτούντες ότι, με την
εφαρμογή του νέου συστήματος, θα προταχθούν αυτών και θα τοποθετηθούν τελικώς
στην κύρια ειδικότητα άλλοι, νεώτεροί τους, ειδικευόμενοι (εάν, βεβαίως,
έχουν ολοκληρώσει ευδοκίμως την άσκησή τους στα δύο προκαταρκτικά στάδια) και
ότι οι ίδιοι θα αναγκασθούν να αναμείνουν πολύ περισσότερο χρόνο για την
τοποθέτησή τους στην κύρια ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής και την ολοκλήρωση
της ειδίκευσής τους. Υπό τα δεδομένα αυτά, η κρινόμενη αίτηση ασκείται κατά
της προσβαλλόμενης κανονιστικής πράξης με έννομο συμφέρον και εν γένει
παραδεκτώς και πρέπει να εξετασθεί κατ΄ ουσίαν.

6. Επειδή, βάσει της προσβαλλόμενης απόφασης, κατέστη το πρώτον δυνατή, μετά
την τοποθέτηση των ενδιαφερομένων στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, η υποβολή
αιτήσεων τοποθέτησης στην κύρια ειδικότητα της παιδοψυχιατρικής εκ μέρους
ιατρών οι οποίοι δεν τελούσαν, υπό το προηγούμενο καθεστώς, υπό τις αυτές
συνθήκες, εφόσον θα αποκτούσαν, κατά κανόνα, δικαίωμα υποβολής αίτησης για
την κύρια ειδικότητα μόνον μετά την τοποθέτησή τους στο δεύτερο προκαταρκτικό
στάδιο, σύμφωνα με την προϊσχύουσα ρύθμιση. Εξάλλου, και υπό την εκδοχή ότι
όλες οι ως άνω αιτήσεις θα υποβάλλονταν την ίδια ημέρα, η εφαρμογή της
προσβαλλόμενης απόφασης θα οδηγούσε στην τοποθέτηση ιατρών στην κύρια
ειδικότητα βάσει του αριθμού προτεραιότητας (πρωτοκόλλου) που θα είχαν λάβει
οι - υποβληθείσες καθ΄ υπόθεση την ίδια ημέρα - αιτήσεις, αδιαφόρως εάν
υποβάλλονταν εκ μέρους ιατρών οι οποίοι, όπως προελέχθη, θα αποκτούσαν, υπό
το κράτος του προϊσχύσαντος συστήματος, δικαίωμα υποβολής της αίτησης για το
τρίτο και κύριο στάδιο της ειδίκευσής τους σε διαφορετικά χρονικά σημεία,
αναλόγως, δηλαδή, του χρόνου τοποθέτησής τους στο δεύτερο προκαταρκτικό
στάδιο. Όμως, προκειμένου περί ιατρών που έχουν ήδη αρχίσει την ειδίκευσή
τους, η κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση δεν μπορεί, σύμφωνα και με τις αρχές της
ισότητας και της προστατευομένης εμπιστοσύνης (βλ. ΣτΕ 113/2005, Π.Ε. 703/90,
πρβ. ΣτΕ 1044/2005), χωρίς ειδική νομοθετική εξουσιοδότηση, άλλως, χωρίς να
γίνεται επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος ικανών να δικαιολογήσουν την
επιχειρούμενη μεταβολή ή λόγων που απορρέουν από τη φύση των πραγμάτων, να
εξισώσει κανονιστικώς την κατάσταση, αφενός, ιατρών οι οποίοι μόλις έχουν
τοποθετηθεί στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο και, αφετέρου, ιατρών που έχουν
ήδη διανύσει ικανό χρόνο στο στάδιο αυτό ή, κατά μείζονα λόγο, το έχουν
ολοκληρώσει και ευρίσκονται, επομένως, εγγύς της τοποθέτησής τους στο δεύτερο
προκαταρκτικό, η οποία (τοποθέτηση) τους παρείχε προηγουμένως, υπό το
καθεστώς της ΥΑ Α9γ/38800/20.11.1998, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για το
τρίτο στάδιο. Εν προκειμένω, δε, η διάταξη του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 123/75,
ερμηνευόμενη υπό το φως των ανωτέρω αρχών, δεν παρέχει, κατά την αληθή έννοιά
της, εξουσιοδότηση προς τούτο - ήτοι, κατά τα προαναφερθέντα, για την εξίσωση
των υπό διαφορετικές συνθήκες τελούντων ιατρών -, ενώ, εξάλλου, ουδόλως
προκύπτει η συνδρομή λόγων ικανών να δικαιολογήσουν την εν λόγω κανονιστική
ρύθμιση. Ως εκ τούτου, η προσβαλλόμενη ρύθμιση ευρίσκεται εκτός
εξουσιοδότησης κατά το μέρος που, προκειμένου περί ιατρών ήδη τοποθετηθέντων
στο πρώτο εκ των τριών σταδίων ειδίκευσης προ της δημοσίευσής της
(28.3.2007), παρέλειψε να διαλάβει ρυθμίσεις προς αποφυγή της πιθανότητας να
υποσκελισθούν κατά την τοποθέτηση στην κύρια ειδικότητα σε συγκεκριμένο
Νοσοκομείο - και εκ μόνου του λόγου ότι υπέβαλαν μεταγενέστερη αίτηση -
ιατροί οι οποίοι υπό το προϊσχύσαν σύστημα θα προηγούντο άλλων που τελικώς
προτάχθηκαν [κατ΄ εφαρμογή της προσβαλλόμενης πράξης και λόγω ακριβώς της
υποβολής προγενέστερης αίτησης] στη σειρά προτεραιότητας για την κύρια
ειδικότητα στο συγκεκριμένο αυτό Νοσοκομείο. Πρέπει, επομένως, να ακυρωθεί η
προσβαλλόμενη απόφαση κατά το προαναφερθέν μέρος, για το λόγο αυτό, βασίμως
προβαλλόμενο. Κατά τη γνώμη, όμως, του Παρέδρου Ι. Μιχαλακόπουλου, η αίτηση
ακυρώσεως είναι απορριπτέα ως νόμω αβάσιμη, αφενός μεν διότι δεν υφίσταται,
κατά γενική αρχή, δικαίωμα για διατήρηση αμετάβλητης μιας κανονιστικής
ρύθμισης, αφετέρου δε διότι με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση
παρασχέθηκε, από τη δημοσίευσή της, δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για το κύριο
στάδιο ειδίκευσης σε όλους τους ειδικευομένους του πρώτου σταδίου, είτε αυτοί
έχουν μόλις τοποθετηθεί σε αντίστοιχα Νοσοκομεία, είτε, όπως ορισμένοι εκ των
αιτούντων, έχουν περατώσει το στάδιο αυτό. Επομένως, η, κατ΄ εφαρμογή ακριβώς
της προσβαλλόμενης πράξης, επίκαιρη υποβολή αιτήσεων για το τρίτο και κύριο
στάδιο ειδίκευσης (προκειμένου να περιορισθεί στο ελάχιστο δυνατόν ο χρόνος
αναμονής για την ολοκλήρωση της ειδικότητας) ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης των
ενδιαφερομένων της κατηγορίας όπου ανήκουν οι αιτούντες, οι οποίοι και δεν
μπορούν να επικαλεσθούν άγνοια νόμου. Επομένως, η προσβαλλόμενη κανονιστική
απόφαση που παρέλειψε να διαλάβει μεταβατικές ρυθμίσεις κατοχυρωτικές για την
κατηγορία των αιτούντων δεν προσκτάται παρανομία από το ενδεχόμενο γεγονός
ότι είναι δυνατόν, κατΆ εφαρμογή του άρ. 1 παρ. 4 του ν. 1579/85, αυτοί να
υποσκελισθούν, στην κατάληψη συγκεκριμένης θέσης ειδικευομένου κατά το τρίτο
στάδιο, από υποψηφίους που είχαν τοποθετηθεί μετά από αυτούς στο πρώτο
στάδιο.

Διά ταύτα
Δέχεται την αίτηση.

Ακυρώνει, κατά το αναφερόμενο στο σκεπτικό μέρος, την απόφαση Υ10δ/οικ.
38059/21.3.2007 του Υφυπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 544/2007).

Διατάσσει την απόδοση του παραβόλου.

Επιβάλλει στο Δημόσιο τη δικαστική δαπάνη των αιτούντων, που ανέρχεται σε
920 ευρώ.

Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 2009 και στις 3 Δεκεμβρίου 2009

Ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας του Δ΄ Τμήματος

Π. Πικραμμένος Δ. Μουζάκη

και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου 2010.

Ο Πρόεδρος του Δ` Τμήματος Η Γραμματέας του Δ` Τμήματος

Μ. Βροντάκης Δ. Μουζάκη

Π.Β.